Składniki na 3 porcje:
- 5 średnich, słodkich marchewek
- 5-6 dorodnych pomidorów
- litr bulionu (warzywnego, lub drobiowego, w zależności od upodobań, można użyć 2 kostek rosołowych, ale polecam domowy wywar)
- po łyżeczce ziół prowansalskich, bazylii i oregano
- łyżeczka octu balsamicznego(można zastąpić winnym)
- maggi, sól, pieprz do smaku
- szczypta chilli
Pomidory lekko naciąć nożykiem, zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, pozbywając cię zielonych/białych części(zachować tak wiele soku jak to tylko możliwe!). Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią pomidory. Dusić przez kilka minut na średnim ogniu, razem z ziołami, aż staną cię całkiem miękkie. Wtedy zdjąć patelnię z ognia, a pomidory zblendować(polecam, mniej pracy), lub przetrzeć przez drobne sitko drewnianą łyżką. W tym czasie zagotować bulion i wrzucić do niego marchewkę pokrojoną w półplasterki widoczne na zdjęciu, o grubości 3-5 mm. Gotować pod przykryciem, aż marchewka stanie się miękka(10-15 minut), wtedy wlać do garnka pomidory. Zagotować, dodać ocet, ewentualnie więcej ziół i chilli. Gotować jeszcze chwilę, następnie przestudzić i doprawić do smaku. ponownie zagotować i podawać, najlepiej nie całkiem gorącą.
XOXO
Carol
myślę, że to świetny pomysł - tym bardziej kiedy za oknem upał a nam nie chce się stać przy garnkach :) czuję, że niedługo stworzę Twoją zupkę na obiad, uwielbiam te najprostsze przepisy :)
OdpowiedzUsuńBardzo proste, a zdrowe i pożywne :)
OdpowiedzUsuń