poniedziałek, 8 lipca 2013

Ziołowy kurczak- klasyczny.

Zanim 'dobrałam się ' do kuchni, czyli kiedy byłam jeszcze mała, ten kurczak przynajmniej 2 razy w tygodniu gościł na moim stole. Teraz, mimo, że moja inwencja twórcza w tym temacie jest o wiele wyższa, nadal lubię od czasu do czasu go zjeść.


Składniki na 2 spore porcje:
  • 2 piersi z kurczaka(ok 300 g)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta słodkiej papryki
  • po łyzeczce: ziół prowansalskich, oregano, bazylii
  • maggi, odrobina vegety
Piersi obrać, pokroić na kawałeczki(takie większe nuggetsy). Umieścić w miseczce, wymieszać z ziołami i papryką. Na patelni rozgrzać oliwę, czosnek rozgnieść i poszatkować, podsmażyć na oliwie, wrzucić kurczaka, wymieszać i przykryć, dusić przez ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.Po tym czasie (kurczaczki powinny być białe na zewnątrz i w środku, nie surowe, miękkie i soczyste) zwiększyć ogień. Kiedy woda wyparuje, posypać lekko vegetą i polać do smaku maggi, smazyć aż będą rumiane(może się to stać też za sprawą maggi) podawać z warzywami, sałatką(u mnie must have do tych kurczaczków jest ketchup) idealnie pasuje do nich LEKKA SURÓWKA DWUSKŁADNIKOWA- klik
XOXO
Carol



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz