czwartek, 4 lipca 2013

Dietetyczne, jęczmienne 'crubmle' agrestowe.

Czy można to nazwać crumble? chyba nie? może raczej owsianką zapiekaną? a może jeszcze inaczej? Jednej rzeczy jestem pewna- jest pyszne, nawet jeśli ktoś nie przepada za agrestem. Jest idealne na deser, lub jak w moim przypadku- śniadanie:)
Skłądniki na 1 porcję:
  • 3/4 szklanki agrestu
  • 1 łyżka dżemu z czerwonych owoców
  • 1 białko
  • 2 łyżki sera ricotta
  • 1 łyżka otrębów żytnich
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • 1 łyżka płatków jęczmiennych
  • 1 łyżka brązowego cukru
Agrest wsypać do małego naczynia żaroodpornego( w moim przypadku była to mała foremka do pieczenia- dno ma 5x12 cm. Równomiernie rozprowadzić dżem.
To samo zrobić z ricottą. W miseczce wymieszać resztę składników i nałożyć na owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut- aż agrest będzie miękki i puści sok, a skorupka będzie chrupiąca. Przed podaniem lekko przestudzić. 


XOXO
Carol



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz