Składniki na 16 pasków o szerokosci ok 3-4 cm.
- 600g mąki orkiszowej
- opakowanie-8g drożdży instant
- 100 ml ciepłego( ale nie gorącego)mleka
- 350 ml ciepłej (ale nie gorącej )wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek(w tym u mnie 2 aromatyzowane bazylią
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- do ozdoby ok 6 oliwek, kilka listów świeżej bazylii
- łyżeczka soli
Mleko wymieszać z drożdżami, odstawić na około 10 minut. W tym czasie w misie wymieszać sól, oliwę, mąkę, zioła i wodę. Wlać drożdże, wymieszać drewnianą łyżką, wyrobić przez kilka minut( ja robiłam to ręcznie) Odstawić na około 2 godziny, do podwojenia obiętości. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, Palcami rozgnieść na niej ciasto aby powstał prostokąt o grubości ok 1,5-2 cm. Powbijać pokrojone oliwki i listki bazylii, posypać dodatkowo solą. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia i upiec w temperaturze 200 stopni. Piec ok 25-30 minut, aż skórka będzie brązowa. Najlepiej podawać na gorąco, lub odgrzane na grillu.
Wygląda smakowicie :) chyba się skuszę i tez zrobię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i serdecznie zapraszam na mojego raczkującego bloga : http://magicznezyciemarty.blogspot.com/