Składniki na 1 słoiczek( 6 porcji jako dodatek do owsianki) choć ja mogłabym zjeść cały na raz!
- 2 łyżki płatków jęczmiennych
- 1 łyżka płatków orkiszowych
- łyżka orzechów laskowych
- łyzka orzechów włoskich
- 4 łyżki otrębów żytnich
- 1/4 szklanki cukru deremara
- 1/4 szklanki wody
Orzechy i płatki wysypać na blachę na papier do pieczenia i wstawić na 10 minut do piekarnika(ja się zagapiłam i wyszło mi spalone, gdy chciałam wyrzucić jeszcze się rozsypały, więc podejście pierwsze wyglądało tak:
W tym czasie w rondelku umieścić wodę i cukier (NIE MIESZAĆ) i zagotować na małym ogniu. Można jedynie potrząsać rondelkiem, lub zwilżać brzegi naczynia. kiedy roztwór zgęstnieje(ok 7-8 minut gotowania) zalać nią równomiernie pozostałe składniki, szybko wyrównać.
Wystudzić, połamać i do słoiczka :)
Dla porównania : 100 g kupnej granoli ma ponad 400 kcal
XOXO
Carol
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz