piątek, 10 maja 2013

Cytrynowe muffiny razowe bez jajek.

,Może nie są małokaloryczne muffinki, ale zdrowe i bardzo ciekawe w smaku i przygotowaniu, a dodatkowo jedna muffinka jest dość zapychająca. Bardzo wyrazisty i kwaskowaty krem zrównoważony przez słodkie ciasto. Do ich wykonania nie używamy jajek, więc można powiedzieć, że są wegetariańskie;)




Przepis na ciasto(7 muffinek)
  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 2 łyżki oleju, lub oliwy z oliwek
  • Cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru deremara
  • Łyzeczka proszku do pieczenia
  • 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki platków owsianych
Wymieszać osobno suche,osobno mokro składniki. Połączyć i szybko wymieszać. Jeśli masa będzie za gęsta dodać jeszcze jogurtu. Przełożyć do foremek, najlepiej silikonowych i piec w 175 stopniach do suchego patyczka, u mnie ok 20 minut.  W babeczkach powinno zrobić się lekkie wgłębienie, idealne, aby wypełnić je kremem.
Składniki na krem:
  • 1/3 szklanki wody
  • 3lyzki miodu, lub cukru
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny(niecalej)
  •  łyżka mąki ziemniaczanej
  • Łyżka masła
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z połową wody, resztę
 Składników zagotować w garnuszku. Wlać roztwór mąki i cały czas mieszając gotować aż do uzyskania konsystencji gęstefo kisielu. Nałożyć na ciepłe muffinki i ozdobić



XOXO
Carol


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz